۴شنبه سوری

 

چهارشنبه آخر سال ( چهار شنبه سوری )

یکی از آیینهای نوروزی امروز - که بایستی آمیزه ای از چند رسم متفاوت باشد - " مراسم چهارشنبه سوری " است که در برخی از شهرها آن را چهارشنبه آخر سال  گویند.  دربارهً چهارشنبه سوری، کتاب ها و سندهای تاریخی، مطلبی یا اشاره ای نمی یابیم و تنها در این قرن اخیر، یا دقیق تر، در این نیم قرن اخیر است که مقاله ها و پژوهشهای متعددی در این باره منتشر شده و یا در نوشته های مربوط به نوروز به چهارشنبه سوری نیز پرداخته اند.  

برگزاری چهارشنبه سوری، که در همهً شهرها و روستاهای ایران سراغ داریم، بدین صورت است که شب آخرین چهارشنبهً سال ( یعنی نزدیک غروب آفتاب روز سه شنبه )، بیرون از خانه، جلو در، در فضایی مناسب، آتشی می افروزند، و اهل خانه، زن و مرد و کودک از روی آتش می پرند و با گفتن : " زردی من از تو، سرخی تو از من "، بیماری ها و ناراحتی ها و نگرانی های سال کهنه را به آتش می سپارند، تا سال نو را با آسودگی و شادی آغاز کنند. تا زمانی که از ظرف های سفالین چون، کاسه و بشقاب و کوزه، در خانه استفاده می شد، پس از خانه تکانی، کوزهً کهنه ای از پشت بام خانه به کوچه می انداختند؛ کوزه ای که در آن آب و چند سکه ریخته بودند. اسفند دود کردن و آجیل خودرن، فال گرفتن، " فال گوش " ( در کوی و گذر به حرف عابران گوش دادن و از مضمون آن ها برای نیت خود تفاًول زدن. ) و " قاشق زنی " ( معمولا زنان روی خود را می پوشانند و با قاشق، یا کلید به خانه ها در می زنند، صاحب خانه شیرینی، میوه و یا پول در ظرف آنها می گذارد. ) نیز از باورها و رسم هایی است که به ویژه در بین نوجوانان، هنوز به کلی فراموش نشده است؛ و این رسم ها و باورها در شهرهای مختلف با یکدیگر متفاوت اند. 

بی گمان چهارشنبه سوری از رسم های کهن پیش از اسلام نیست. در آن زمان هر یک از روزهای ماه را نامی بود، نه روزهای هفته را. استاد پورداود در این باره می نویسد :  آتش افروزی ایرانیان در پیشانی نوروز از آیین های دیرین است ( ... ) شک نیست که افتادن این آتش افروزی به شب آخرین چهارشنبهً سال، پس از اسلام رسم شده است. چه ایرانیان شنبه و آدینه نداشتند ( ... ) روز چهارشنبه یا یوم الاربعاء نزد عرب ها روز شوم و نحسی است. جاحظ در المحاسن و الاضداد آورده : والاربعاء یوم ضنک و نحس.  این است که ایرانیان آیین آتش افروزی پایان سال خود را به شب آخرین چهارشنبه انداختند تا پیش آمدهای سال نو از آسیب روز پلیدی چون چهارشنبه بر کنار ماند. 

در باورهای عامیانه، چهارشنبه روزی نامبارک است. سفر نبایستی کردن شب چهارشنبه، به احوال پرسی مریض نبایستی رفت. و منوچهری گوید:    

چهارشنبه که روز بلاست باده بخور      به ساتکین می خور تا به عافیت گذرد

آتش افروختن شب چهارشنبهً آخر سال، یا چهارشنبه آخر صفر را، برخی به قیام مختار نسبت می دهند : مختار سردار معروف عرب وقتی از زندان خلاصی یافت و به خونخواهی شهیدان کربلا قیام کرد، برای این که موافق و مخالف را از هم تمیز دهد و بر کفار بتازد، دستور داد شیعیان بر بام خانه خود آتش روشن کنند و این شب مصادف با شب چهارشنبه آخر سال بود. و از آن به بعد مرسوم شد. 

در برخی از شهرهای آذربایجان چون ارومیه، اردبیل و زنجان، همه چهارشنبه های ماه اسفند هر یک نقش و نام معینی دارند، که از جمله در منطقهً زنجان بدین شرح است:  نخستین چهارشنبه را موله گویند و به شستن و تمیز کردن فرش های خانه اختصاص دارد. دومین چهارشنبه را سوله گویند، در این روز به خرید وسیله ها و نیازمندیهای عید می روند.  سومین چهارشنبه را گوله گویند و به خیس کردن و کاشتن گندم و عدس و غیره برای سبزه های نوروزی اختصاص دارد.  چهارمین و آخرین چهارشنبه سال ( چهارشنبه سوری ) را کوله گویند؛ ( کوله در ترکی به معنی کهنه و فرسوده است).  در برخی از شهرهای ایران، از جمله ایلام (نوروز آباد)، تویسرکان، کاشان، زاهدان (قصبه مود) و ... مراسم چهارشنبه سوری را آخرین چهارشنبه ماه صفر برگزار می کنند. و آخرین آتش نیز از رسم ها است.  بنابر نوشته تذکره صفویه کرمان نیز، چهارشنبه سوری در ماه صفر بوده است. 

در اصفهان چهارشنبه سوری را " چهار شنبه سرخی " نیز می گویند.  یکی از دلیل ها و سندهای دیگری که نشان می دهد چهارشنبه سوری از آیین های پیش از اسلام نیست، می تواند این باشد که مراسم آن در غروب آفتاب روز سه شنبه برگزار می شود. در گاهشماری قمری آغاز بیست و چهار ساعت یک شبانه روز از غروب آفتاب روز پیش است؛ و چهارشنبه سوری، مانند بسیاری از آیین ها، جشن ها و سوگواری های مذهبی همچون عید غدیر، نیمه شعبان، رحلت حضرت پیامبر ( ص ) که بر اساس گاهشماری قمری است، در غروب روز پیش برگزار می شود. نحس بودن چهارشنبه در باورهای عامیانه باعث شده، که هنوز بعدازظهر سه شنبه ( یعنی شب چهارشنبه ) به احوال پرسی بیمار نمی روند، و پنجشنبه را عامه " شب جمعه " می گویند. در صورتی که آیین های کهن مثل نوروز، مهرگان، سده و ... که بر اساس گاهشماری خورشیدی است، آغاز بیست و چهار ساعت روز، از سپیده دم و یا از نیمه شب است. آن چه که چهارشنبه سوری را به جشن ها و آیین های کهن ایران پیوند می زند، می تواند برگزاری رسم و جشنی به نام " سور "، در روز پنجه ( خمسه مسترقه ) باشد که از آن تا سدهً چهارم، دوره سامانیان، آگاهی در دست است : صاحب تاریخ بخارا از برگزاری رسمی که " عادت قدیم " و با افروختن آتش در " شب سوری " ( پیش از نوروز ) همراه بوده خبر می دهد : ... آنگاه امیر سدید ( منصور بن نوح ) به سرای نشست، هنوز سال تمام نشده بود که چون شب سوری، چنان که عادت قدیم است، آتشی عظیم افروختند و پاره ای آتش بجست و سقف سرای در گرفت و دیگر باره جمله سرای  بسوخت و ...  

امروز، با رسمیت یافتن تقویم مصوب 1304، دیگر از جشن های پنجه ( که در خوارزم، آغاز سال، و در پارس پایان سال بود ) کمتر نشانی میتوان یافت. چهار شنبه سوری پایان ماه صفر نیز - تا آن جا که آگاهی در دست است -  فراموش شده، و تنها با برگزاری مراسم چهار شنبه آخر سال یا چهارشنبه سوری، که در بر دارندهً رسم هایی از فرهنگ عامه است، مردم به پیشواز نوروز می روند.   این یادآوری لازم است که با وجود تکنولوژی های جدید خانه سازی، ایجاد مجموعه های مسکونی، آپارتمان نشینی، در دسترس نبودن " بوته و هیمه " ( به علت استفاده از گاز و برق به عنوان وسیلهً  حرارتی )، در اختیار نداشتن کوزه و پشت بام و فضای مناسب جلوی در خانه، و دگرگونی های دیگر فرهنگی، مراسم چهارشنبه سوری هنوز چهرهً نمادین خود را - با دشواری، به ویژه در شهرها و محله های سنتی - نگه داشته است.   

نظرات 31 + ارسال نظر
اردلان (آبتین) سه‌شنبه 22 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 15:33 http://ITPU.Mihanblog.com

من افتخار میکنم که یک ایرانیم

جوابتو از پست قبل بگیر............مرسی.

موچی سه‌شنبه 22 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 15:33

اول
دستت درد نکنه زانیار جان جالب بود

دوم موچی جان.....ثانیه ها تعیین کننده است.مرسی موچی جون.

زانیار سه‌شنبه 22 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 15:41 http://dar-be-dar.blogsky.com

راستی منبعش هم www.farhangsara.com بود...از قلم افتاد...

مرسی آقا زانیار از ذکر به موقع منبع.....

پویا سه‌شنبه 22 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 15:48 http://www.itopiau.1385.tk

سلام. زانیار جان ممنون از این که مطالب به این با ارزشی رو می ذاری تو وبلاگت. به امید داشتن یک پهارشنبه سوری تمام عیار در امروز و امشب،خداحافظ.

مرسی پویا جان.خواهش میکنم.

Unicorn سه‌شنبه 22 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 19:11

واقعا ممنون از اطلاعات تون...آدم وقتی خودش از فرهنگ خودش اطلاعی نداره نمی تونه توقع داشته باشه که دیگران به اون فرهنگ احترام بذارن...
جالب بود...
راستی سلام مستر...

واقعا ً به نکته ی خوبی اشاره کردید....راستی سلام....

ژولیت سه‌شنبه 22 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 19:42

راستی یه چی بگم بخندیم...داشتم از کلاس میومدم مین چند دقیقه ی پیش... دختر همسایه مون یه نارنجک تپل انداخت جلو پام....جای دوستان خالی داشتم سکته می کردم..با خودم گفتم واقعا چه قدر یه آدم میتونه بی فرنگ و بی شخصیت باشه؟؟؟!!!
ممنون مستر...

واقعاً بی فرهنگن دیگه...وظیفه ی ما فرهنگ سازیه.....

ژولیت سه‌شنبه 22 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 19:43

ادیت می نماییم....
مین=همین
فرنگ=فرهنگ

سارا سه‌شنبه 22 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 23:11

به به ...خیلی خوش گذشت و جای همتونم سبز.....مرسی از مطلب به روزتون ...کاشکی فردا بود که با دلیل از روی اتیش میپریدم.....چه زود دیر میشود...وووووووووووو.....ممنونم اقا زانیار

آره واقعاً من که کلی کیف کردم...ایول....

شیطونک سه‌شنبه 22 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 23:33

ممنون داداچ زانیارم مطلب جالبی بود!
آیین و فرهنگ ما ایرانی ها خیلی قشنگه!ولی حیف که پاس نداشتند و نمی داریم!

فقط میتونم بگم ....:::افسوس...

پریسا چهارشنبه 23 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 03:38

دستت درد نکنه داداشی....جالب بود...
تو این چهارشنبه سوری به من که خـــــــــــــــــیـلی خوش گذشت....خـــــــــــــیلی(!!!!!)
الان دیگه مثل قدیما نیست....خیلی ها این رسم و رسومات قشنگ رو فراموش کردن....
خیلی از خونواده ها به جای اینکه ناراحتی ها و نگرانی ها رو بریزن دور و سال نو رو با خوشی شروع کنن...سال نوشون تازه اول ناراحتیشون میشه....به خاطر همین چهار شنبه سوری....
به امید اون روزی که دوباره به همه ی این رسم و رسومات توجه بشه....

خواهش میکنم....همین طوریه که شما میگی....

Unicorn چهارشنبه 23 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 11:51

سلام مستر...من آپ کردم ...
سر نمیزنینا!!!

پاسخ:
من که همیشه سر میزنم...

.......................................

تینا چهارشنبه 23 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 15:12

متن جالبی بود...امیدوارم بروبج it از دیشب جون سالم به در برده باشن...

ما هم امید واریم.............

مریم چهارشنبه 23 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 15:14 http://marycaty.persianblog.com

عجب شبی بود دیشب......سالمید؟!!!!!!!!!!!!

هرکی سالمه اعلام کنه لطفاْ....من که سالمم خدا رو شکر..

تینا چهارشنبه 23 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 15:18

راستی ای ول به ایرانسل!!!!!!!!!!!!

چرا؟؟؟چیکار کرده باز؟؟

[ بدون نام ] چهارشنبه 23 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 19:15

<<SCRIPT>alert("XSS");//<</SCRIPT>

[ بدون نام ] چهارشنبه 23 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 19:17

";alert('XSS');//

[ بدون نام ] چهارشنبه 23 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 19:18

¼script¾alert(¢XSS¢)¼/script¾

[ بدون نام ] چهارشنبه 23 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 19:20

a="get";
b="URL("";
c="javascript:";
d="alert('XSS');")";
eval(a+b+c+d);

[ بدون نام ] چهارشنبه 23 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 19:24

&#x3C;&#x3C;&#x53;&#x43;&#x52;&#x49;&#x50;&#x54;&#x3E;&#x61;&#x6C;&#x65;&#x72;&#x74;&#x28;&#x22;&#x58;&#x53;&#x53;&#x22;&#x29;&#x3B;&#x2F;&#x2F;&#x3C;&#x3C;&#x2F;&#x53;&#x43;&#x52;&#x49;&#x50;&#x54;&#x3E;

تینا چهارشنبه 23 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 22:15

همین که مثلا ۱دقیقه و ۲ ثانیه رو ۲ دقیقه حساب میکرده ~x(

پویا چهارشنبه 23 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 22:42 http://www.itopiau.1385.tk

سلام. از کی تا حالا؟!

تینا جمعه 25 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 20:05

از همون اولش همین کارو میکرده .ولی تازه اعلام کردن...

ژولیت شنبه 26 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 07:27

ببخشید دخالت میکنم...
اما از همون اول اعلام کردن..مستر سیاری هم تو پروژه شون گفتن این موضوع رو...اما الان نمیدونم کی(فکر کنم مخابرات) بهشون گفته که باید از این به بعد بر حسب ثانیه حساب کنن و مکالمه های قبلی رو هم بر حسب ثانیه حساب کنن و مابه التفاوتش رو به مشترکین برگردونن یا همون مشترکین بستانکار بشن...(چی میگه؟؟؟!!!چه پیچیده!!!)
امضا ژولیت

تینا شنبه 26 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 18:58

من سر پروژشون نبودم.اگه ممکنه بگید کجا اعلام کرده بودن...ممنون میشم ازتون...

ژولیت شنبه 26 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 22:24

راستش من منبع موثقی رو سراغ ندارم در این رابطه که براتون بگم...ما من از اول میدونستم که تریپ شون این جوریه...
این خبری هم که براتون گفتم در مورد سیستم محاسبه ی هزینه ها خودم سه یا چهار روزه که شنیدم....بیشتر از این کمکی نمیتونم بهتون بکنم....شرمنده اخلاق....
امضا ژولیت

مینا شنبه 26 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 22:29

می بینم که قصد آپ کردن ندارین و ما همچنان در انتظار به سر میبریم....
ما رو شما حساب کردیما مستر!....ما از شما یاد گرفتیم برنامه ریزی داشته باشیم....اما حالا شما خودتون...!!!
چه پیچیده....!!!

آنیتا شنبه 26 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 23:19

صفحه ی وبتون خیلی قشنگه و مطلبی که گذاشتید هم خیلی جالب بود...موفق باشید...

[ بدون نام ] دوشنبه 28 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 18:12

سلام
جوابمو ندادید ...من هنوز منتظر جوابتونم...

زانیار دوشنبه 28 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 19:40 http://dar-be-dar.blogsky.com

سلام....
خواستم بگم متاسفانه چون در تهران به سر نمی برم نتونستم آپ کنم....
ولی منتظر باشید ....به زودی آپ میکنم...
خلاصه ببخشید.
شرمنده اخلاق ورزشکاریتون.

ژولیت دوشنبه 28 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 22:54

بچه ها سلام...
دیدین چی شد؟؟؟
مستر زانیار پیدا شد....خوشحال می شویم...
می بینم که همه بستن کوله بار سفر....
از اونجایی که شاعر میگه:
سفر یه شعره...سفر یه قصه س...
سفر رهایی از شر غصه س... یا یه همچین چیزایی...
خوبه بریم سفر....آره خب....!
امضا ژولیت

xmanx سه‌شنبه 29 اسفند‌ماه سال 1385 ساعت 08:17 http://mohsenpn.mihanblog.com

از خداوند متعال در این سال برای شما علم آدم (ع)، عمر نوح (ع) ، صبر ایوب (ع) ، توحید ابراهیم (ع) ، جمال یوسف (ع) ، حکمت لقمان (ع) ، روزی مریم (ع) ، قصر آسیه ، امانت داری رسول الله(ص) ، ثروت خدیجه (ع) ، عدالت علی (ع) ، عصمت فاطمه(س) ، حلم حسن (ع) ، شجاعت حسین (ع) ، عبادت سجاد (ع) ، فقه باقر (ع) ، صداقت صادق (ع) ، کظم غیظ کاظم (ع) ، صدارت رضا (ع) ، جود جواد (ع) ، تقوای نقی (ع) ، استجابت دعای عسگری (ع) و حکومت مهدی (عج) را خواهانم ...

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد